Fritids- og foreningsliv

Mange danskere deltager i foreningslivet og næsten halvdelene af alle danskere er frivillige i en forening. Foreningslivet er med til at bringe mennesker sammen om mange forskellige interesser og emner fx idræt, socialt arbejde, kultur, hobby, fritid og meget mere. Fritids- og foreningslivet er en god introduktion til dit lokalsamfund. At gå til en fritidsaktivitet kan være en god mulighed for at danne netværk, finde nye venner, lære sprog og stifte bekendtskab med den danske kultur.

Børn og foreningsliv i Danmark

Mange børn i Danmark går til en sportsaktivitet i deres fritid. Nogle af de mest populære idrætsgrene blandt danske børn er fodbold, svømning, gymnastik, håndbold, badminton og dans. Der er også mange andre aktiviteter man kan gå til i sin fritid bl.a. musik, spejder, rollespil, skak, vandring, tegning, syning og meget mere.

DGI har lavet en folder til dig, der gerne vil gå til idræt eller har et barn, der gerne vil. Find folderen på ukrainsk her.

I Danmark er der stor opbakning til forenings- og fritidslivet.  Der er derfor et ønske om, at alle skal have adgang til det sammenhold og de positive fællesskaber foreningslivet danner ramme om. Der er derfor også mange forskellige muligheder for dig, der er ny i Danmark, og som har barn/børn, der ønsker at dyrke en fritidsinteresse i den lokale forening tæt på jer.

Læs nedenfor, hvordan du kommer godt i gang.

Tilskud og gratis adgang til fritidsaktiviteter

Der er forskellige muligheder for kontingentstøtte og økonomisk støtte til udstyr, hvis man ikke selv har råd til at betale. Du kan kontakte din kommunes fritidsafdeling og få viden om, hvilke muligheder der er for at søge støtte i netop din kommune. Der er også flere frivilliggrupper rundt om i landet, der kan hjælpe dig med at udfylde papirerne, hvis du har behov for hjælp til det.

Hvis du vil have viden om muligheden for økonomisk støtte og hvordan du kommer godt i gang med en aktivitet i Danmark, kan du læse mere her:

  • Dansk Flygtningehjælps ”Fritidsindsats” kan give økonomisk støtte til børn og unge, læs mere her.
  • DGI kan vejlede om de muligheder der er for økonomisk støtte til idræt og sport. Kontakt Mathias Haulund fra DGI Inklusion på tlf.: 4012 7804, pr. mail mathias.haulund@dgi.dkeller læs mere her.
  • Mødrehjælpen har lavet en oversigt til dig, der gerne vil have inspiration til gratis idræts- og fritidstilbud landet over, samt samlet information om gratis aktiviteter til børnefamilier. Læs mere her.

Hjælp til at finde lokale foreninger og fritidstilbud

Mange danske kommuner har et lokalt frivilligcenter, som kender til de lokale foreninger og fritidstilbud i din by. Det kan være klubber for børn og unge eller tilbud inden for sport, musik, kreativitet m.m.

Hvis du vil vide mere om, hvilke fritidsmuligheder, der er til både voksne og børn i din by, vil dit lokale frivilligcenter gerne hjælpe dig.

Frivilligcenteret kan også hjælpe, hvis du leder efter en bestemt fritidsaktivitet eller sportsgren. Det kan være, du eller dit barn har gået til fodbold, svømning eller dans i Ukraine, og I gerne vil fortsætte her i Danmark. Frivilligcenteret kan også hjælpe med, hvor du kan gå hen for at få mere information.

Du kan finde dit lokale frivilligcenter her. Hvis der ikke er et frivilligcenter i netop din kommune, er du velkommen til at kontakte et frivilligcenter i en nabokommune. Så vil de forsøge at hjælpe dig bedst muligt.

Frivilligcentrene har som udgangspunkt ikke tolke tilknyttet. Det kan derfor være en god ide at møde op i centerets åbningstid, så I kan tale/skrive sammen via apps som fx iTranslate eller Google Translate.

Friluftsaktiviteter og friluftsliv i Danmark

For mange danskere er naturen med til at skabe glæde, sundhed og livskvalitet, og der er derfor mange gode muligheder for at dyrke friluftsaktiviteter i Danmark. Naturen er et godt sted for både voksne og børn at få gode oplevelser sammen med andre gennem kreativ leg, socialt samvær og meget mere.

Der er forskellige foreninger, der tilbyder friluftsaktiviteter som træklatring, mountainbike, madlavning over bål, bevægelseslege, rollespil mv.

Naturstyrelsen er et godt sted at få mere inspiration til, hvilke muligheder der er for et aktivt friluftsliv i den danske natur. De har bl.a. lavet Naturguider, som viser vej til oplevelser i hele landet. Se mere her:

–       Naturguider – læs her.

–       Aktiviteter med børn i naturen – forslag til lege – se her.

–       Guide til naturlegepladser i hele landet – se her.

–       Interaktivt kort, der giver inspiration til ture i hele Danmark – se her.

Danmarks Naturfredningsforening har også en masse inspirationsmateriale til oplevelser i naturen i hele Danmark, bl.a. til gode naturoplevelser med børn. Se her.

Frivillige tilbud til flygtninge og udlændinge i Danmark

Der er mange frivillige tilbud til dig som er ny i Danmark. Der er bl.a. mulighed for hjælp til lektier, sprog- og samtaletræning og jobsøgning. Der er også klubber for børn og unge, juridisk rådgivning og vejledning, mødregrupper, madklubber, udflugter, kvindecafé og meget mere. Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors og Red Barnet har bl.a. mange frivillige aktiviteter og tilbud til dig, som er ny i Danmark.

Aktiviteter og tilbud:

  • Dansk Flygtningehjælp – læs mere her (og på ukrainsk her).
  • Røde Kors – frivillige – læs mere her.
  • Red Barnet – læs mere her.
  • Dansk Flygtningehjælp Ungdom (DFUNK) – Læs mere her.

Biblioteker og kulturhuse

Biblioteker

I Danmark er der lokale biblioteker i hele landet, hvor man frit kan låne bøger og benytte bibliotekernes faciliteter. I forbindelse med børneafdelingen er der ofte et bredt udvalg af aktiviteter såsom rytmik for de mindste, legerum og hyggelige områder, hvor man kan sætte sig som familie og læse bøger eller spise sin medbragte mad.

Der er også adgang til computere på bibliotekerne og her kan man gå gratis på internettet.

Det er en god idé at kende til sit lokale bibliotek, da der ofte også er andre aktiviteter såsom frivillig lektiehjælp, retshjælp, koncerter, værksteder, madarrangementer mv.

Du kan på din kommunens hjemmeside læse mere om dit lokale bibliotek. De fleste biblioteker har også en Facebook side, hvor du kan finde informationer og nyheder om arrangementer og tilbud.

Kulturhuse

Rundt om i hele Danmark vil du kunne finde kulturhuse. Kulturhuse har til formål at skabe rammerne for kulturelle, sociale og fritids aktiviteter i tæt samarbejde med lokalområdet og de lokale borgere. Kulturhuse er et godt sted at stifte bekendtskab med nye mennesker, da der er fokus på at skabe et inkluderende og mangfoldigt kulturliv. Det betyder, at mange forskellige mennesker bruger husene, og at der ofte er mange aktiviteter inspireret fra hele verden.

Der er også kulturhuse rundt om i Danmark, med aktiviteter særligt henvendt til børn, unge og børnefamilier.

Overblik over forskellige kulturtilbud i Danmark:

–       Samlet overblik over alle kulturhuse i Danmark – se her.

–       På KultuNaut.dk kan du få et samlet overblik over kulturtilbud i hele landet – det er din elektroniske kulturguide – se her.

–       Børnibyen.dk – din guide til gode oplevelser som børnefamilie – se her.

–       På din kommunes hjemmeside kan du få et overblik over, hvilke aktiviteter der er i dit lokalområde.

Vælg dit sprog / Choose your language